back to top

UE trebuie să stopeze finanțarea cercetării ne-etice pe embrion

În ciuda unei recente decizii a Curții de Justiție a UE, care împiedică patentarea embrionilor umani, Comisia Europeană continuă finanțarea cercetării pe celule embrionare stem.

Sub numele „Orizont 2020”, CE a prezentat, la finele anului trecut, Parlamentului European următorul Program-cadru pentru Cercetare și Inovație, care oferă 80 de miliarde de euro pentru cercetarea științifică, inclusiv pentru cercetarea pe celule embrionare stem.

Pe 18 octombrie, Curtea de Justiție a UE stabilise o definiție a embrionului care îi conferă acestuia dreptul de a fi protejat de lege și interzicea patentabilitatea oricărei tehnici (precum cercetarea) care rezultă în distrugerea embrionului uman (cazul Greenpeace contra Brustle).

Cu toate acestea, susținerea Comisiei Europene pentru „Orizont 2020” sugerează ca instituția a ignorat decizia judecătorească și continuă să finanțeze proceduri neetice și controversate din bani publici.

Surprinzător, CE dorește chiar să reducă standardele etice, excluzând din noul Program-cadru un angajament prevăzut anterior și care angajament stipula „Comisia Europeană nu va trimite Comitetului de reglementare propuneri de proiecte care includ activități ce distrug embrionul uman, inclusiv pentru procurarea de celule stem”. Acest angajament este acum reconsiderat.

Dincolo de hotărârea Curții Europene de Justiție și de criteriile etice ale Comisiei Europene, există un consens al unui mare număr de europarlamentari de orientări politice diferite privind limitele pe care cercetarea etică le are. Chiar înainte de lansarea publică a programului „Orizont 2020” pe 30 noiembrie, un grup de membri ai Parlamentului European din diferite țări au solicitat Comisiei să nu finanțeze cercetarea pe embrion și celule stem embrionare. Aceștia au insistat că fondurile de la bugetul Uniunii trebuie să se concentreze pe alternative necontroversate etic, precum celulele stem adulte sau celulele pluripotente induse (iPS).

Un consens există și printre cetățenii europeni. Embrionul uman poartă viață, după cum consideră a vastă majoritate a populației Uniunii – contribuabilii la bugetul unional, deci – iar manipularea distructivă a embrionului rămâne o chestiune extrem de sensibilă, conform unui recent sondaj Eurobarometru.

Și din punct de vedere practic, companiile de cercetare și biomedicină și-au pierdut interesul pentru cercetarea pe celule embrionare stem, din cauza lipsei rezultatelor terapeutice concrete. Un exemplu notoriu este Geron Corp. din SUA, care a abandonat acest sector și a oprit finanțarea.

În concluzie, este mai clar ca niciodată că cercetarea pe embrion este nesigură, imorală și practic inutilă. Comisia Europeană și Parlamentul European au așadar obligația de a lua în considerare dovezile limpezi – și opinia majorității cetățenilor europeni – și să depună efortul de a se plia jurisdicției europene. (Human Dignity Watch, ian. 2012)

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări