back to top

Adevărul despre legea pro-viață din Polonia. Discursul în Parlament al inițiatorilor proiectului (I)

joanna-banasiuk-ordo-iuris Joanna Banasiuk, vicepreședinte Ordo Iuris

Presa românească a reflectat proiectul cetățenesc din Polonia de protejare a vieții umane nenăscute ca o oglindă fidelă a celei Occidentale: fără nicio urmă de interes pentru efortul documentării sau pentru necesara imparțialitate. Din mașinăria de propagandă, intrată în panică mai mult ca niciodată, nu s-au desprins decât minciuni din cele mai josnice.

Este de datoria noastră să prezentăm celor interesați de adevărul despre acest proiect traducerea discursului ținut în Sejm (camera inferioară a Parlamentului polonez) de dr. Joanna Banasiuk, profesor asistent la Facultatea de Drept a Universității din Bialystok și vicepreședintele grupului juridic „Ordo Iuris”, inițiatorul proiectului de lege de protejare a vieții umane.

Discursul a fost prezentat în timpul dezbaterilor din data de 11 octombrie 2016 (partea 1) și respectiv 28 octombrie 2016 (partea a doua).

Sub enorma presiune mediatică, proiectul a fost în cele din urmă respins dar, conform anunțului făcut de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ „Lege și Justiție”, va fi reintrodus în dezbatere sub o altă formă. Cine crede că polonezii renunță la luptă după o înfrângere, nu cunoaște nici caracterul, nici istoria acestora.

Menționăm că legea în Polonia este foarte restrictivă, avortul la cerere este prohibit și de aceea proiectul legislativ se referă la cazurile de excepție în care avortul este permis, cazuri legate de obicei de prezența unei boli genetice.

Traducere după ordoiuris.pl.

Domnule Președinte al Camerei,

Stimați Membri ai Parlamentului,

Doamnelor și Domnilor,

Sunt aici în numele a aproape jumătate de milion de cetățeni polonezi care și-au exprimat susținerea față de proiectul de lege „Stop Avort”. Alți 150.000 de votanți v-au solicitat să asigurați copiilor protecție legală totală, inclusiv în stadiul prenatal de dezvoltare. Într-o perioadă scurtă de timp, mai mult de 600.000 dintre votanții dumneavoastră și-au exprimat dorința ca dumneavoastră să-i apărați ferm pe cei mai neajutorați polonezi: copiii și femeile care își pierd viața și suferă din punct de vedere psihologic datorită avortului. Avortul înseamnă masacrarea copiilor inocenți, un iad pentru femei și o rușine morală pentru bărbați. A fost pentru prima dată aplicat de criminalii naziști și impus ulterior la scară largă de regimul comunist.

Acum câteva luni, la Spitalul Sfânta Familie din Varșovia, micul Viktorek, născându-se viu în timpul unui avort, a murit singur, lăsat fără asistență medicală și lipsit de drepturile sale fundamentale. Timp de o jumătate de oră, cât a urlat în agonie, nimeni nu a încercat să-i aline suferința. Toți polonezii au arătat compasiune pentru acest copil cu sindrom Down, smuls prin violență din corpul mamei și lăsat să moară în suferință.

Obudsman-ul Pacienților Polonezi, Krystyna Kozlowska, a declarat că legea nu a fost încălcată, făcând trimitere la opiniile medicale. [1]

Dacă legea permite personalului medical să nu acționeze, să privească un copil în agonie și să aștepte ca el să moară în loc să-i acorde asistență, această lege este pur și simplu inumană. Este ilegalitate legiferată! Și legea văzută adesea ca un „compromis” este o asemenea situație de ilegalitate. Pentru că acest „compromis” ucide!

„Excepțiile de la avort”, așa cum au fost introduse acum 20 de ani, sunt tot mai larg interpretate. Acum 50 de ani, avortul era cauza morții a puțin peste 100 de copii pe an. Azi, sub aceeași legislație neschimbată, numărul avorturilor a crescut înzecit [2]. Potrivit statisticilor [3] publicate în 2007 în Revista britanică de obstetrică și ginecologie, unul din zece copii care îndură avortul după săptămâna 23 de sarcină, vor muri ca Viktorek, suferind în singurătate. Alții nu vor avea nici măcar șansa primului plâns, viața lor fiind suprimată din pântecul mamei. Cei mai mari, cu sindromul Down, sunt deja în săptămâna 20 sau chiar mai mult. Ei mor când contracțiile provocate artificial le zdrobesc trupurile plăpânde.

În prezent, mai mult de 900 de avorturi pe an vizează bebelușii suspecți de handicap cauzat de sindromul Down, Turner sau Edward. Totuși, și copiii sănătoși sunt omorâți, și anume aceia concepuți în „circumstanțe care confirmă suspiciunea comiterii unui act interzis”. Pentru toți, speranța se află în Inițiativa „Stop Avort” care dispune introducerea protecției depline a vieții pentru toți copiii, înainte și după naștere.

În 1956, comuniștii implementau în Polonia măsurile avortive de inspirație sovietică; acestea erau promovate de procurorul Helena Wolinska – femeia implicată în condamnarea la moarte a eroilor luptători pentru libertate, printre care generalul August Fieldorf „Nil”. Atunci ea scria cu satisfacție despre „invalidarea protecției legale a fetusului uman”, hotărâtă prin lege, prin nepedepsirea avortului [4]. Din nefericire, în Polonia liberă de azi, poziția procurorului Wolinska continuă să aibă susținători înflăcărați.

Lupta împotriva robiei comuniste a însemnat în mod egal și lupta pentru protecția legală a copiilor înainte de naștere, care era și promisiunea poporului polonez făcută Reginei lor (Fecioara Maria) la Mănăstirea Jasna Gora, în Jurământul Național. Prima lege pentru protecția vieții a fost propusă în 1989. În 1993 s-a făcut un pas major spre protecția deplină a vieții copiilor nenăscuți și acum putem încheia această lucrare, îndeplinind jurămintele făcute de părinții noștri la Jasna Gora.

Azi putem în sfârșit să ne debarasăm de moștenirea ilegalității legislative a epocii staliniste. Azi putem să oferim fiecărui copil, chiar dacă e bolnav sau conceput în circumstanțe traumatizante, o șansă la naștere în siguranță. Va fi suficient dacă îndrăznim schimbarea. Va fi suficient dacă alegem viața.

Protecția copiilor în stadiul timpuriu de dezvoltare înseamnă, de asemenea, implementarea drepturilor de bază ale copilului, acelea care provin din Constituția noastră și din reglementările internaționale.

Convenția drepturilor copilului din 1989 – urmând modelul Declarației Națiunilor Unite a drepturilor copilului – dispune expres că: „Copilul, din cauza imaturității mentale și fizice, are nevoie de protecție și îngrijire speciale, inclusiv protecție legală adecvată, înainte și după naștere”. Constituția poloneză acordă protecție legală a vieții tuturor și cere ca toți să fie tratați egal. În 1997, Curtea Constituțională poloneză a stabilit, dincolo de orice dubiu că „de la debutul său, viața umană devine o valoare protejată constituțional, inclusiv în stadiul prenatal”. De aceea Inițiativa „Stop Avort” elimină justificările de neconstituționalitate care permit omorârea copiilor inocenți în stadiul timpuriu al dezvoltării lor.

Din 196 de țări din lumea întreagă, 122 garantează o protecție mai puternică a vieții copiilor nenăscuți decât Polonia [5]. Chiar și în Europa, țări ca Irlanda, Malta, acordă copiilor concepuți un standard mai înalt de protecție decât Polonia.

Azi, avem șansa să preluăm conducerea între aceste națiuni care stabilesc standarde noi, înalte, în domeniul drepturilor omului și care se opun efectiv excluderii celui mai vulnerabil.

Inițiativa cetățenilor „Stop Avort” are ca scop protecția copiilor și a femeilor. În vremuri în care a devenit o practică răspândită renunțarea la pedeapsa cu moartea, chiar și pentru cele mai grave delicte, milioane de copii inocenți sunt uciși în întreaga lume cu acordul deplin al legii.

Națiunile Unite au arătat că populația lumii este deja afectată de deficitul de 200 milioane de fete care au căzut victime avortului selectiv pe criterii de sex sau infanticidului. Mai mult, o largă întrebuințare a avortului cauzează moartea fetelor atât în Asia, Africa, cât și în Europa și SUA.

Avortul cauzează discriminarea și moartea femeilor. Acest fapt este ilustrat clar de informațiile furnizate de Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății. În Polonia, rata mortalității maternale a scăzut de 5 ori din 1993 când accesul la avort a fost limitat. [6] Statisticile OMS arată neechivoc că, ca o consecință, mortalitatea maternală în Polonia este de 2 ori mai mică decât în Germania, de 3 ori mai mică decât în Anglia și de aproximativ 5 ori mai mică decât în SUA [7]. În ultimii 10 ani, în Anglia, o țară cu acces ridicat la avort, mortalitatea maternală a devenit de două ori mai mare față de Irlanda [8] care asigură protecția deplină a vieții.

Avortul înseamnă iad pentru copii și femei în mod egal și trebuie oprit odată pentru totdeauna. Majoritatea polonezilor sunt deplin conștienți de acest lucru. Dintre cei chestionați  cu privire la inițiativă, în cadrul sondajului coordonat în luna mai, mai mult de 58% au susținut propunerea introducerii interzicerii avortului, cu opțiunea salvării vieții mamei, dacă există un risc potențial din cauza sarcinii. Dintre cei chestionați cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani, 80% au susținut această soluție.

Pentru a răspunde unui suport public atât de larg pentru ca protecția legală a copiilor înainte de naștere să devină egală cu cea asigurată lor după naștere, am pregătit un proiect de lege care invalidează discriminarea existentă pe motive legate de stadiul dezvoltării, handicap, circumstanțele concepției sau nașterii și garantează în același timp protecția mamei.

În primul rând, pentru a restabili deplina protecție a vieții copilului conceput, legea propusă ia în considerare ca circumstanțele care au permis sub legislația actuală avortul unui copil, să devină temei pentru furnizarea de asistență financiară și îngrijire din partea statului pentru familia implicată.

În al doilea rând, legea noastră cuprinde toate posibilitățile de salvare a vieții mamei. Prevede că orice tratament medical poate fi administrat pentru a salva viața mamei, chiar dacă aplicarea lui poate duce la moartea copilului. Dacă cursul evenimentelor duce inevitabil la moartea mamei sau copilului, mama va fi cea care alege între procedurile medicale disponibile.

În al treilea rând, proiectul de lege stabilește că copilul care primește îngrijire medicală înainte de naștere are drepturi de pacient, inclusiv dreptul la informare, exercitat în numele său de părinți. De aceea, proiectul reprezintă o oportunitate unică de a încuraja diagnosticarea prenatală. Sub legea actuală, accesul la testele prenatale este acordat în principal pentru a afla motive pentru omorârea prin avort a copilului. Dorința noastră este ca aceste teste să deservească scopul inițial de diagnostic și tratament și să devină disponibile oricui.

În al patrulea rând, proiectul restabilește protecția legală a vieții copilului conceput, în locul protecției actualei ,,stări de graviditate”. De aceea, proiectul, la fel ca majoritatea covârșitoare a legislației țărilor din întreaga lume, introduce răspunderea penală pentru toți infractorii participanți la avort. Această răspundere ar trebui purtată în primul rând de cei care au asistat sau au instigat la luarea vieții copilului conceput, inclusiv pe tatăl copilului care a încurajat-o cu succes pe mamă să avorteze, procurându-i mijloacele abortive.

Mai mult, legea o protejează pe mamă împotriva oricărei răspunderi penale nefondate. Nu poartă nicio răspundere pentru uciderea din culpă a copilului. Legea nu schimbă nimic în cazul în care mama pierde sarcina. Mai mult, așa cum este stipulat de lege, chiar atunci când mama ia intenționat viața copilului conceput, instanța va avea opțiunea nepedepsirii mamei. În acest mod, pe lângă protecția legală deplină a vieții copilului, există și posibilitatea renunțării la pedepsirea mamei.

Azi, recucerim Statul Polonez. Împreună restabilim în patria noastră demnitatea care a fost atât de mult timp disprețuită. A venit vremea să acționăm pentru protejarea vieții umane.

Va fi suficient să ne debarasăm de moștenirea Helenei Wolinska din era stalinistă și să începem construirea Poloniei întemeiată pe respect pentru ființa umană – acesta este chemarea pe care o găsim în învățămintele lui Ioan Paul al II lea, cel mai hotărât apărător al demnității umane și al drepturilor omului.

Așa cum Polonia are șansa de a-și asuma rolul de lider printre statele care au stabilit standarde noi, înalte, ale drepturilor omului, dumneavoastră aveți șansa de a alege viața – pentru binele femeilor și copiilor.

_____

NOTE:

  1. Rzecznik praw pacjenta: pacjentka szpitala świętej rodziny mogła zdecydować o aborcji [Avocatul Pacienților: pacientul din Spitalul Sf. Familie are dreptul de a decide să beneficieze de un avort], Gazeta Prawna Daily, http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/956262,rzecznik-praw-pacjenta-pacjentka-szpitala-swietej-rodziny-mogla-zdecydowac-o-aborcji.html
    2. Conform statisticilor ministerului Sănătății, în 2001 au fost efectuate 124 de proceduri de avort, în timp ce în 2014, 971. Fondul Național pentru Sănătate a menționat 1.913 rambursări pentru avorturi.
    3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2007.01279.x/abstract
    4. H. Wolińska, Przerwanie ciąży w świetle prawa karnego [Avortul în lumina legii penale], Warsaw 1962. Wolińska făcea aceste precizări în contextul revizuirii legislației avortului.
    5. T. Zych, J. Kwaśniewski (eds.), Pełna ochrona prawna dziecka poczętego – aspekt prawnokarny [Protecția legală deplină a copilului conceput], http://www.ordoiuris.pl/pliki/dokumenty/pelna_ochrona_prawna.pdf. 123 de țări au legi mai restrictive cu cel puțin o excepție decât Polonia.
    6. World Bank Database: http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MMRT?end=2015&locations=PL&name_desc=true&start=2015&view=bar.
    7. World Bank Database: http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MMRT?end=2015&locations=PL&name_desc=true&start=2015&view=bar.
    8. În Polonia rata este 3 la 100.000, în timp ce în Germania este de 6 la 100.000, în Marea Britanie de 9 la 100.000 iar în SUA de 14 la 100.000 (date din 2015).
    9. Maternal and Neonatal Health and Abortion: 40-Year Trends in Great Britain and Ireland. Byron C. Calhoun, M.D., John M. Thorp, M.D., Patrick S. Carroll, M.A. (date pentru 2003-2013) http://www.jpands.org/vol18no2/calhoun.pdf

– Va urma – 

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări